Teijon historiaa

Maaherra Creutz sai kuninkaalta etuoikeuskirjan masuunilaitoksen rakentamiseksi Teijonjoen suistoon vuonna 1686. Ikivanhan aateliskartanon muodonmuutos teolliseksi yhteisöksi, rautaruukiksi oli alkanut.

Kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1770, vuorineuvos Johan Jakob Kijkin hallitessa Teijon ruukkia ja sen suuria tiluksia. Rokokootyylisen kivirakennuksen on suunnitellut silloinen Turun kaupunginarkkitehti Christoffer Friedrich Schröder, jonka käsialaa ovat myös Fagervikin ja Lempisaaren kartanot sekä Mustion ruukinkartanon ensimmäiset suunnitelmat.

Teijon ruukinkartanoa pidetään Suomen kauneimpana rokokoorakennuksena. Kurinalaisesti symmetrinen arkkitehtuuri valeikkunoineen on yhtenevä rakennusta ympäröivän suurisuuntaisen muotopuutarhakaavan kanssa. Teijo-Salo -tieltä kartanolle johtava tammikuja ja meren puoleisella sivulla päärakennukselta rantaan johtava vanha lehmuskuja muodostavat yhdessä lähes kilometrin mittaisen akselin, jonka puolivälissä itse kivikartano sijaitsee, puiston, padotun Teijonjoen ja vanhojen viljapeltojen ympäröimänä. Vuonna 1702 valmistunut hirsirakenteinen entinen päärakennuskin on säilynyt alueella, vaikkakin se 1800-luvun alkupuolella siirrettiin toiselle puolen jokea ja muutettiin ruukin konttorirakennukseksi.

Rakennuksen valmistuessa siihen sijoitettiin myös ruukkiyhdyskunnan kirkko sekä kauppa. Perimätiedon mukaan Suomen oloissa ainutlaatuinen kaksitaitteinen nk. italialainen katto rakennettiin, jotta kirkkosalille saatiin riittävästi korkeutta. Kirkko toimi kartanossa vuoteen 1830 asti, jolloin viereiselle pienelle kukkulalle rakennettu Teijon kaunis pagodityylinen kivikirkko vihittiin käyttöön.

Teijon ruukin merkittävimmät rakennukset sekä kartanon puisto on suojeltu vuonna 1999 ympäristöministeriön päätöksellä kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaina.

Lähellä rantaa, edelleen jykevästi paikoillaan seisoo nelisataavuotias tammi, joka on nähnyt Teijolla jo ajan ennen ruukin perustamista, säterikartanon seuraelämän ja 1600-luvun myrskyisät historian vuodet. Sen oksaston varjosta aukeaa ilta-auringossa kaunis näköala nykyiselle päärakennukselle.

© 2018 Teijon Kartano