Erilaisten maataloustyövälineiden ja -koneiden valmistus oli Teijon Tehtaiden päätoimiala 1900-luvun aikana. Lähellä rantaa säilyneet slagi- eli kuonakivestä muuratut hiiliuunit ovat muistona kohta sata vuotta sitten päättyneestä rautaruukin ajasta.

Idyllisestä miljööstään huolimatta Teijon teollinen toiminta ei hiipunut masuunin myötä perinteisillä menetelmillä tapahtuvan raudanvalmistuksen tullessa tiensä päähän 1900-luvun alkupuolella. Teijon nimeä kantavat puimakoneet, maamoottorit ja erilaiset maataloustyövalineet sekä myöhemmin Wihuri-yhtymän aikana jopa kokonaan Suomessa suunnitellut Teijo-avolavapakettiautokin ovat rullanneet tehtaan tuotantolinjoilta kuluneina vuosikymmeninä. Viimeksimainittu jäi kuitenkin taloudellisesti kannattamattomana lähinnä suomalaisen autoteollisuuden symboliseksi merkkipaaluksi ja valmistusmäärä hyvin pieneksi.

Ruukin vanhalla masuunilla, tehtaan konttorirakennuksessa on tilauksesta avoinna gobeliineista koostuva käsityönäyttely. Turun yliopiston tutkijat nimittivät erään tutkimusprojektin yhteydessä Teijoa historian laboratorioksi. Paitsi todella vanhan asutusseudun ja aateliskartanon historiaa, Teijo on myös suomalaisen teollisuuden kehityksen historiaa aidoimmillaan.

Tänään Teijon vanha teollisuusalue on toimiva yrityspuisto monine pienine ja vähän isompinekin yrityksineen. Vaikka masuunin tuli onkin sammunut jo yli sata vuotta sitten, Halikonlahden rannalla valmistuu edelleen tuotteita napeista laivoihin. Käsityöperinne kokee myös uutta tulemistaan. Modernimmatkin toimialat elektroniikkavalmistuksesta uusmediatuotantoon ovat löytäneet paikkansa idyllisestä yrityspuistosta. Kaikkiaan Teijon ruukkikylässä vanhan rakennuskannan huomassa työskentelee yli kaksisataa henkilöä.

Edellinen sivu « Alkuun » Seuraava sivu
Teijon Kartano
25570 TEIJO
Puh. (02) 7366 470
info@teijonkartano.fi
Kiertokäynnit ryhmille

Kokouspäivä Teijon Kartanossa